00. Μένουμε Σπίτι

 

 

Μένουμε Σπίτι

 

menoumespiti2

 

 Αγαπητοί μας γονείς 

 
Τα σχολεία έκλεισαν απότομα αλλά μέσω διαδικτύου θα προσπαθήσουμε να μείνουμε κοντά σας.
 
Αντιλαμβανόμαστε την αγωνία σας για όσα συμβαίνουν και την ανάγκη να προσφέρετε στα παιδιά σας ό,τι καλύτερο.
 
Οι εκπαιδευτικοί του 2ου Νηπιαγωγείου θα προσπαθήσουμε να σας στηρίξουμε με εκπαιδευτικό υλικό και προτάσεις που αντλούμε από το διαδίκτυο.
 
Στο νηπιαγωγείο όλες οι δραστηριότητες γίνονται ομαδικά και βιωματικά. Αλλά μέχρι να μπορέσουμε να βρεθούμε ξανά κοντά, θα σας στέλνουμε διάφορες ιδέες ώστε να επιλέξετε τι σας ταιριάζει. Φυσικά τίποτα δεν είναι υποχρεωτικό. Είναι απλά προτάσεις.
 
Να είστε καλά!
 
 
Αγαπημένα μας παιδιά, 
η κυρία Ελευθερία, η κυρία Μαρία, η κυρία Άσπα και η κυρία Διονυσία σας στέλνουμε μια μεγάλη ΚΑΛΗΜΕΡΑ!
 
Δυστυχώς δεν μπορούμε να είμαστε μαζί αυτες τις μέρες, γιατί τώρα ο μόνος τρόπος να δείχνουμε την αγάπη μας σε όσους δεν μένουν στο σπίτι μας είναι να τη στέλνουμε από μακριά. Για παράδειγμα μπορείτε να φτιάξετε μια υπεροχη ζωγραφιά για όλους τους συμμαθητές σας, οι γονείς σας να τη φωτογραφίσουν και να μας τη στείλουν με email κι εμεις θα φροντίσουμε να τη δούνε όλα τα παιδιά! 
 
Καταλαβαίνουμε ότι κάποιες φορές βαριέστε και σας λείπουν οι φίλοι σας. Ας βάλουμε την τεράστια φαντασία μας να δουλέψει κι ας φανταστούμε ότι παίζουμε κρυφτούλι με του Κορώνα το γιο. Αυτό το κρυφτούλι θα κρατήσει κάμποσες μέρες αλλά κάποια στιγμή θα τελειώσει και θα είμαστε όλοι μας νικητές! Στο μεταξύ θα σας στέλνουμε διάφορες ιδέες για να περάσετε αυτες τις μέρες πιο διασκεδαστικά.
 
Να ξέρετε ότι σας σκεφτόμαστε κάθε μέρα και περιμένουμε με αμυπομονησία να σας δώσουμε μια μεγάλη αγκαλιά και να παίξουμε πάλι όλοι μαζί!
 

Μαθαίνω για τον κορωνοϊό 

 

images 1

 

Ο Μαγικός Κόσμος Των Βιβλίων

e186f61b67484fe7a8a077ed9d97ea5c

.

Δραστηριότητες χωρίς οθόνη

000images

 

. 

 Επίσκεψη σε Μουσεία

 

00654images

 

 

Θεατρικές Παραστάσεις

 

000download

.

Ώρα για Γυμναστική

 

93595514-family-doing-gymnastics-exercise-illustration-

 

Εκπαιδευτικά Λογισμικά και Ιστοσελίδες

133-1331868 computer-center-clipart-clip-art-library-kid-on

 

Ταινίες

26916672301bd01c3ac07ca569503971

 

 

Μουσική

100download

 

 

Τραγούδια 

 happy-cute-kid-boy-sing-song 97632-1548

 

 

Ταξιδεύουμε...

 

unλλnamed

 

 

Το ζήτημα της Ρουτίνας στα παιδιά

            Αγαπημένοι μας, καταλαβαίνουμε πόσο δύσκολο είναι να είμαστε όλοι κλεισμένοι και απομονωμένοι μέσα στο σπίτι. Η ρουτίνα, ως οργάνωση της καθημερινότητας θα σας βοηθήσει να αντεπεξέλθετε ευκολότερα στις απαιτήσεις της δύσκολης καθημερινότητας, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες.

Πόσο σημαντική είναι η καθημερινή ”ρουτίνα” για τα παιδιά και πως μπορούμε να την οργανώσουμε;

            Ένα παιδί το οποίο δεν έχει ένα πρόγραμμα μέσα στην ημέρα του, δηλαδή μια ”ρουτίνα”, είναι αναμενόμενο ότι θα παρουσιάζει νευρικότητα και αταξία. Η ρουτίνα στην καθημερινότητα του παιδιού, δίνει το αίσθημα της ασφάλειας το οποίο χρειάζεται κάθε παιδί προκειμένου να είναι ψυχικά ήρεμο, συνεργάσιμο και κατ’ επέκταση ένα ευτυχισμένο παιδί.

            Άλλωστε έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά που ξέρουν τι να περιμένουν καθημερινά, είναι πιο πιθανό να αισθάνονται μια αίσθηση οικογενειακής σταθερότητας από εκείνα που βιώνουν τυχαία ή άτακτα τις δραστηριότητες και τις ρουτίνες. Πόσο μάλλον αυτές τις μέρες που τα παιδιά μας βιώνουν πρωτόγνωρες καταστάσεις, οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις δημιουργούν άγχος και στρες σε μεγάλους και μικρούς.

            Με την λέξη ”ρουτίνα” εννοούμε την ώρα που θα ξυπνήσει, ποιες δραστηριότητες θα ακολουθήσει μέσα στη μέρα(ειδικά τώρα που δεν έχουμε σχολείο), την ώρα που θα διαβάσει, θα παίξει, θα κοιμηθεί… Επίσης, εννοούμε τον χώρο που θα κοιμηθεί και θα φάει καθώς, και τα άτομα που θα είναι μαζί του. Φυσικά δεν εννοούμε ένα αυστηρό πρόγραμμα αντιθέτως, πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο βοηθάει το παιδί και τους γονείς να είναι πιο οργανωμένοι και να γνωρίζουν τι πρέπει να ακολουθήσουν στην ημέρα τους. Για παράδειγμα, ένα παιδί το οποίο κάποτε κοιμάται στις 20:00 και κάποτε στις 23:00, ή κάποτε ντύνεται μόνο του και κάποτε το ντύνει η μητέρα του, την μια ημέρα κοιμάται στον καναπέ, την άλλη στο κρεβάτι των γονιών του και σπάνια κοιμάται στο δικό του κρεβάτι… χρειάζεται μια οργάνωση και μια ρουτίνα τα οποία θα επιφέρουν τελικά ηρεμία στο παιδί αλλά και σε ολόκληρο το σπίτι.

Εμείς από τη μεριά μας έχουμε να σας προτείνουμε κάποιες σκέψεις μας που μπορεί να βοηθήσουν εσάς και κυρίως τα παιδιά σας να νιώσουν ασφαλή και ήρεμα τις μέρες που θα είστε σπίτι. Ανάλογα φυσικά με τα ενδιαφέροντα και την ιδιοσυγκρασία του κάθε παιδιού.

$1·        ΞΥΠΝΗΜΑ: Το πρωί που θα ξυπνήσουν τα παιδιά σας, φροντίστε να δώσετε τον χρόνο που χρειάζονται για να ξυπνήσουν, να χουζουρέψουν, να σας αγκαλιάσουν… στη συνέχεια έρχεται η στιγμή του πρωινού.

$1·        ΠΡΩΙΝΟ: Ετοιμάστε κάποιες μέρες παρέα το πρωινό, μια καλή ιδέα είναι να ετοιμάσετε παρέα με το παιδί σας το πρωινό για την οικογένεια! Αφού φάμε το πρωινό μας, μπορεί να ακολουθήσει μία στοιχειώδης καθαριότητα στο σπίτι.

$1·        KAΘΑΡΙΟTHTA: Προτρέψτε το παιδί σας να τακτοποιήσει το δωμάτιο του, να πάρει τα παιχνίδια που μπορεί να βρίσκονται στο σαλόνι, να τακτοποιήσει τις πιζάμες του, να φορέσει τα ρούχα της ημέρας που έχετε συμφωνήσει και βρείτε και εσείς έτσι το χρόνο να κάνετε τις δικές σας δουλειές. Στη συνέχεια, μπορείτε να ορίσετε μία δημιουργική ώρα με το παιδί σας.

$1·        ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΩΡΑ: Διαβάστε βιβλία, ζωγραφίστε, παίξτε επιτραπέζια ή άλλα παιχνίδια όπως κρυφτό, φτιάξτε κατασκευές, μαγειρέψτε /φτιάξτε κουλουράκια ή ένα κέικ και γράψτε τη συνταγή με το παιδί κτλ. Κάπως έτσι έχει φτάσει η ώρα του μεσημεριανού.

$1·        ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ (μπορείτε να εμπλέξετε και το παιδί στη διαδικασία, αλλιώς μπορεί να έχει και ελεύθερη ώρα να παίξει ότι θέλει ή να κάνετε κάτι που θα συμφωνήσετε από κοινού).Μετά το μεσημεριανό, μπορείτε να ορίσετε μία ώρα χαλάρωσης.

$1·        ΩΡΑ ΧΑΛΑΡΩΣΗΣ: κατά την οποία, αν το παιδί δεν θέλει να ξαπλώσει, μπορεί να παίξει το δωμάτιο του. Αυτός είναι ένας τρόπος να πάρετε και εσείς μία ανάσα μέσα στη μέρα αλλά και για το παιδί σας να χαλαρώσει και να περάσει λίγο χρόνο με τον εαυτό του. Μόλις τελειώσει η ώρα της χαλάρωσης, μπορείτε να ορίσετε μία ώρα γυμναστικής

$1·        ΩΡΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ: βάλτε μουσική και κάντε μαζί με το παιδί σας τις ασκήσεις που σας στείλαμε! Τρέξτε μέσα στο σπίτι, χορέψτε, γελάστε και ακολουθήστε τις κινήσεις με τις κάρτες! Μετά μπορείτε να χαλαρώσετε, κάνοντας το παιδί σας ένα ντους και να παίξετε κάτι πιο ήρεμο,

$1·        EΛΕΥΘΕΡΗ Ή ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΏΡΑ: μπορείτε να έχετε μία δημιουργική ώρα με το παιδί σας ή μπορεί να είναι και η ώρα (νωρίς το απόγευμα) που μπορείτε να καθιερώσετε να δει ή να παίξει το παιδί σας στον υπολογιστή ή στην τηλεόραση. Το δικαιούται και αυτό και εσείς..!

$1·        ΩΡΑ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑΣ: Επίσης μέσα στη μέρα, μπορείτε να ορίσετε μία ώρα να συνομιλείτε με τους αγαπημένους σας, με τη χρήση κάμερας ή μη! Είναι σημαντικό για τα παιδιά να μην απομονώνονται εντελώς από τον περίγυρό τους.

$1·        BΡΑΔΥΝΟ ΚΑΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΥΠΝΟΥ: Όταν έρθει το βράδυ, ξεκινήστε νωρίτερα τη διαδικασία του ύπνου, φάτε το βραδινό σας, μαζέψτε το δωμάτιο σας, προτρέψτε το παιδί σας να πλύνει τα δόντια του και να ετοιμαστεί για το κρεβάτι του. Τέλος ακούστε μουσική, αγκαλιαστείτε, ακούστε μία ιστορία ή διηγηθείτε μια ιστορία στο παιδί σας και έπειτα καληνυχτίστε το.

            Σας επισυνάπτουμε ένα πινακάκι διαμόρφωσης ρουτίνας, εσείς μπορείτε να πάρετε ιδέες από αυτό και να φτιάξετε με το παιδί σας τη δική σας ρουτίνα στην οποία θα συμφωνείτε και οι δύο, ανάλογα με τους στόχους και τα ενδιαφέροντα της δικής σας οικογένειας, με δικές ζωγραφιές και δραστηριότητες. Κολλήστε τη στη συνέχεια σε ένα τοίχο, για να ξέρει το παιδί και εσείς, οποιαδήποτε στιγμή, ποια ακριβώς δραστηριότητα έχει συνέχεια.

Ελπίζουμε μέσα από αυτό το κείμενο, να καταφέρουμε να βάλουμε ένα μικρό λιθαράκι στη βελτίωση της δύσκολης καθημερινότητας σας, καλή δύναμη σε όλους μας!

Με εκτίμηση

Οι νηπιαγωγοί του 2ου Νηπιαγωγείου ΑΓ.Νικολάου